Az esküvő szervezése során elkerülhetetlen téma az anyagiakról beszélni. Felmerül a kérdés mennyibe kerül a polgári esküvő,     amelyre igen nehéz felelni, mert nagyon sok dolog befolyásolja Sajnos az, hogy az esküvő a világ legromantikusabb eseménye csak a tündérmesékre igaz. Ebben a valóságban igen nagy hatással vannak rá az anyagiak, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. 

A polgári szertartás ára változó lehet

A menyasszonyi ruha, a násznép által elfogyasztott ételek és italok költségei egyértelműek ellenben a polgári esküvő ára már korántsem ilyen egyértelmű. Fontos alapinformáció, hogy maga a polgári esküvő ingyenes, a hatályos rendeletek alapján államigazgatási szempontból illetékmentes és ez nem csupán az első házasságkötésre vonatkozik.

Ez csupán abban az esetben érvényes, ha a házasulandók hivatali időben két tanúval besétálnak az önkormányzathoz és aláírják a házasságkötésüket hitelesítő iratokat. Ez sajnos korántsem nevezhető meghitt szertartásnak. A polgári esküvő a gyakorlatban ennél jóval összetettebb, a fizetős rész viszont innen indul.

Amire még érdemes odafigyelni

A házasságkötési szándékot az anyakönyvi hivatalban minimum 30 nappal a kitűzött időpont előtt kell jelezni. Ez alóli felmentést indokolt esetben a jegyző adhat. 

Az egyik meg nem takarítható költség a terembérleti díj. Minden önkormányzat rendelkezik házasságkötő teremmel, amelynek bérleti díját az szertartás idejére a párnak ki kell fizetnie. Ahol több terem is elérhető erre a célra ott a méret és a díszítettség határozza meg melyik mennyibe kerül.

Anyakönyvvezetői díj, szertartásvezető ár

Változó költséget jelent az anyakönyvvezetői díj, amelyet csak a hivatali időn túl tartott szertartás esetén számítanak fel. Ebből adódóan hétköznap jellemzően díjmentes a házasságkötés. Hétvégén átlagosan 20-60 ezer Ft között fizethettek érte. Ha a polgári esküvőt munkanapon, az önkormányzat hivatali idején belül kötitek ezzel megtakaríthatjátok ezt az összeget. A templomi szertartást, valamint a szertartásvezető előtti igeneket pedig kimondjátok majd a lakodalom napján. A szertartásvezető ár is változó, amelyre számos tényező hatással van.

Az árra a helyszín is hatással van

A polgári esküvő költségét a helyszín befolyásolja a leginkább. A külsős helyszínen tervezett polgári ceremónia minden esetben külön költséggel jár. Településenként ez eltérő és mindig helyi rendeletben szabályozza a hivatal. Általánosságban elmondható több tízezres tételre számíthatunk. Erről információhoz juthatunk az adott település önkormányzatának honlapjára vagy választhatod, hogy személyesen keresed fel a hivatalt és kérsz tőlük tájékoztatást.   

Az egyes szertartáselemeknek is különböző anyagi vonzata lehet: ide tartoznak a zene, szülőköszöntés, versmondás, gyertyagyújtás, homoköntés. Az anyakönyvvezető beszéde is díjköteles lehet. Ezek a költségek helyszínenként nagyon eltérő összegbe kerülhetnek.

Járulékos költségek

A polgári esküvő ára nem lesz magasabb ezek miatt a költségek miatt mégis érdemes számolni némi járulékos költséggel. Mivel a mai napig él a hagyomány, hogy a hölgyek veszik fel a férjük nevét ebben ők az érintettek. Számos megoldás közül választhatunk, de a személyazonosságot igazoló dokumentumok megváltoztatásának illetékét mindenképpen ki kell, hogy fizessük. A személyi adatok megváltoztatása ugyanis kötelező!

A névváltozás először az anyakönyvbe kerül be, amely a házasságkötéskor nem jár költséggel, azonban, ha a későbbiekben döntünk a névváltoztatás mellett annak díja van. A névváltozást kötelező átvezetni a személyigazolványon, lakcímkártyán, útlevélen, jogosítványon, TAJ-kártyán és adókártyán. A hivatalos helyeken (banki szerződések, közüzemi számlák) szintén szükséges a névváltoztatás.

A kiválasztott nevet érdemes előre eldönteni, mert már az anyakönyvvezetőhöz való bejelentkezéskor rögzítik.

Az árra nagyon sokféle tényező hat

A költségeket minden esetben előre kell fizeni. Ennek többféle módja lehetséges. Többnyire postai csekken kérik, de van, ahol személyesen is van lehetőség befizetni az összeget. A csekket a házassági szándék bejelentésekor is kézhez kaphatjuk vagy postai úton küldik ki egy későbbi időpontban. A számla rendezetlenséges esetén nem engedélyezik a házasságkötést. A fentiekből kiderül, hogy nagyon sokféle tényezőből áll a polgári esküvő ára, azonban ez biztos, hogy a kisebb költségek közé sorolható. Esküvőd jó esetben csak egyszer van az életben. Túlzások nélkül de mindenből jár a legjobb.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!