A menyasszonyi csokor az esküvő elengedhetetlen kelléke, a belekötött virágok fajtájával és színével pedig szimbolizálhatod az esküvővel és házasélettel kapcsolatban megfogalmazott kívánságaidat és vágyaidat.

Korábban a virágokból koszorút volt szokás készíteni, amelyet mind a vőlegény, mind a menyasszony amolyan természetes koronaként, ékszerként hordott. Ez a „koronázás” a két fél és családjaik eggyé válásának, egy új királyságnak a jelképe volt, amely megtalálható a mai egyházi szertartások liturgiájában is.

Szokás volt a virágokból virágfüzér készítése is, a belekötött virágokkal, gyógynövényekkel és termésekkel szerencsét, egészséget, vagy éppen gazdagságot kívántak a fiatal párnak.

A klasszikus menyasszonyi csokor sem mai keletű találmány, amely azonban mindenkor a tisztaságot szimbolizálta. Ezzel ellentétes az a rossznyelvű angol legenda, hogy a középkori rossz higiénés körülmények és szokások közepette azért adtak a menyasszony kezébe illatos virágcsokrot, hogy az elvonja a násznép orrának a figyelmét az ara kellemetlen illatától.

Manapság az esküvői csokor a menyasszonyok elmaradhatatlan kelléke, viselése a ruha esztétikai kiegészítője, amelyet a menyasszonyok tudatosan, vagy tudat alatt olyan virágokból köttetnek meg, amelyek rájuk jellemző tulajdonságokat szimbolizálnak.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!